top of page

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir

'Ton Koopman’s enthusiasm for the bread and butter of his long career – for the music of J.S. Bach, and for playing it with the Amsterdam Baroque Orchestra, which he founded in 1979 – hasn’t faded. This all-Bach programme read like a greatest hits tracklist, yet the music sounded unflaggingly fresh.'

The Guardian

Orkest

Ton Koopman richtte het Amsterdam Baroque Orchestra op in 1979. Deze groep van internationaal vermaarde barokspecialisten komt enkele malen per jaar samen om te werken aan prachtige nieuwe programma’s. Het ABO speelt oude muziek op authentieke instrumenten, op een vernieuwende manier en op het allerhoogste niveau. Koopman is vandaag de dag nog steeds een van de meest gevierde barokspecialisten ter wereld. Als een van de allerlaatste Oude Muziekpioniers houdt hij een speeltraditie in leven die gebaseerd is op een grote kennisrijkdom van de historische muziekpraktijk. Zijn kennis voegt hij samen met een groot gevoel voor klankschoonheid, technische uitmuntendheid en ongebreideld speelplezier. Die combinatie van improvisatorische speelsheid én uitmuntend spel leidt tot de uitzonderlijk hoge kwaliteit waarmee Amsterdam Baroque onder Koopmans leiding zich al decennialang tot de absolute wereldtop van de barokmuziek mag rekenen.

ABO 2022 .HR. © Foppe Schut _S222135.jpg

Koor

Het Amsterdam Baroque Choir werd in 1992 opgericht en maakte haar debuut tijdens het Holland Festival Oude Muziek in Utrecht, met tweemaal een wereldpremière: het Requiem (voor vijftien stemmen) en de Vespers (voor tweeëndertig stemmen) van Heinrich Ignaz Franz Biber. De opname van dit concert kreeg de Cannes Classical Award voor de beste uitvoering van koormuziek uit de 17e en 18e eeuw. Vanwege de combinatie van tekstuele helderheid en interpretatieve flexibiliteit, wordt het Amsterdam Baroque Choir als één van de beste koren van deze tijd beschouwd.

ABO 2022 .HR. © Foppe Schut _S222449.jpg

ABO&C

Tussen 1994 en 2004 werkten Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir aan één van de meest ambitieuze opnameprojecten ooit: het integraal opnemen van Bach’s wereldlijke en geestelijke cantates. Voor dit buitengewone project werden zij onderscheiden met een Deutsche Schallplattenpreis Echo Klassik.

In 2014 werd een ander bijzonder opnameproject afgerond: de opname van de complete werken van Dieterich Buxtehude, één van de grote voorbeelden van de jonge Johann Sebastian Bach. De cd-serie Dieterich Buxtehude Opera Omnia omvat diens klavecimbelwerken, orgelwerken, kamermuziek en vocale werken.

Naast de muziek van Bach en Buxtehude heeft het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir opnames gemaakt van vele bekende en minder bekende werken uit het barokke en klassieke repertoire, uiteenlopend van de Passies van Bach tot alle Mozart symfonieën, en van concerti grossi van Locatelli tot aan oud-Hollandse kerstliederen. Het orkest en koor ontvingen voor hun opnames vele prijzen, onder andere een Gramophone Award, Diapason d’Or, Prix Hector Berlioz, BBC Award en enkele Edisons. Ton Koopman en zijn ABO&C zijn regelmatig te gast in de grote concertzalen van Europa, Amerika en Azië.

Word vriend!

'Op een vriend kun je altijd bouwen'


De Stichting Vrienden van The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir (Vrienden ABO&C) onsteunt het orkest en koor van Ton Koopman bij hun belangrijke missie: de mooiste barokmuziek op topniveau blijven uitvoeren.

Steun Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Word vriend, goede vriend of boezemvriend. Stuur ons een email met uw adresgegevens en wij sturen u alle benodigde informatie en een machtigingsformulier.

Bekijk hier onze ANBI informatie.

Vriend

Als vriend van Ton Koopman en het ABO&C kiest u voor een jaarlijkse schenking van minimaal € 50.
Wat mag u van ons verwachten:
• Jaarlijks een exclusieve uitnodiging voor een (generale) repetitie
• Vier maal per jaar onze Vrienden Nieuwsbrief met actuele informatie over dirigent, koor en orkest

Goede Vriend

Een Goede Vriend wordt u door jaarlijks minimaal € 100 te doneren. Naast bovengenoemde voordelen ontvangt u:
• Een gratis exemplaar van onze Matthäus-Passion op DVD
 

Boezemvriend

Wilt u Boezemvriend worden? Doneer dan jaarlijks minimaal € 250. Naast bovengenoemde voordelen ontvangt u dan ook nog:

• Gratis toegang voor een introducé bij een van onze concerten

Eenmalige Donatie

Wilt u geen Vriend worden, maar ons wel ondersteunen? Ook een eenmalige donatie is zeer welkom!

Het door uzelf te bepalen bedrag kunt u overmaken naar Stichting Amsterdam Baroque Orchestra NL42 RABO 0140 8111 92. Indien gewenst, vermeldt dan uw volledige adres, zodat wij u persoonlijk kunnen bedanken. 

Zo wordt u vriend

bottom of page