Ton Koopman

Laatste nieuws

Première onbekende Händel door Ton Koopman in NTR ZaterdagMatinee op 9 april 2016

Première onbekende Händel door Ton Koopman in NTR ZaterdagMatinee op 9 april 2016

Op zaterdag 9 april dirigeert barokspecialist Ton Koopman de moderne première van een tot nu toe onbekende cantate van Händel in het Concertgebouw in Amsterdam. Het gaat om een sterk afwijkende versie van de cantate ‘Tu fedel? Tu costante?’, HWV 171. De première vindt plaats in het kader van de NTR ZaterdagMatinee.        

De tot nu toe onbekende cantate van Georg Friedrich Händel werd ontdekt in een manuscript in de eigen collectie van dirigent, klavecinist en organist Ton Koopman. Het stuk is geïdentificeerd door de Amerikaanse musicoloog en Händel-kenner John H. Roberts van de Universiteit van California in Berkeley. Het blijkt te gaan om een eerdere en sterk afwijkende versie van de cantate “Tu fedel? tu costante?”, HWV 171. Alleen de eerste aria komt overeen, de andere drie aria’s zijn helemaal nieuw. Het nieuw ontdekte stuk, dat de boeken in zal gaan als HWV 171a, vraagt niet alleen om een sopraan, violen en basso continuo zoals HWV 171, maar ook om een hobo.

Het handschrift is niet van Händel zelf, maar er bestaat geen twijfel over Händels auteurschap. Het stuk vertoont overtuigende overeenkomsten met andere vroege Händel-werken, waaronder de opera Almira, die in première ging in Hamburg in 1705. Niet lang daarna is Händel naar Italië vertrokken. HWV 171a dateert waarschijnlijk uit die eerste periode in Italië, en is waarschijnlijk gecomponeerd in Venetië of Florence. Van de kopiïst van dit handschrift zijn ook twee andere kopieën van Händel-cantates bekend, die zich nu in de British Library bevinden.

Ton Koopman is zeer verheugd met de vondst en zal de aanstaande eerste moderne uitvoering van HWV 171a leiden. Het stuk is ‘last-minute’ toegevoegd aan het programma van de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw op 9 april. Voor dat concert stond al het Oster-Oratorium van J.S. Bach op het programma, aangevuld met een cantate van Graupner en het concerto grosso ‘Il pianto d’Arianna’ van Locatelli.

Later dit voorjaar zal er ook een CD verschijnen (met deze en andere vroege Händel-cantates), en een partituur in de Hallische Händel-Ausgabe (uitgegeven door John H. Roberts voor Bärenreiter).

Een link naar de kaartverkoop vindt u hier

-

Première Händels Cantate ‘Tu fedel? Tu costante?’, HWV 171a, In:

‘BAROKKE EMOTIE: TON KOOPMAN EN AMSTERDAM BAROQUE’ | DE NTR ZATERDAGMATINEE

Het Concertgebouw | Amsterdam | Zaterdag 9 april | 14.15 uur

Het volledige programma: Locatelli - Concerto grosso in Es, op. 7, nr. 6 'Il pianto d' Arianna' Graupner - Lijdenscantate 'Wo gehet Jesus hin?' J.S. Bach - Kommt, eilet und laufet ('Oster-Oratorium', BWV 249) Händel - Cantate ‘Tu fedel? tu costante?’, HWV 171a.

Met medewerking van: Yetzabel Fernandez (sopraan), Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor), Klaus Mertens (bas), Catherine Manson (viool), Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, o.l.v. Ton Koopman.

 

11-02-2016