Ton Koopman

Laatste nieuws

Buxtehude collector

Buxtehude collector's box set gepresenteerd

Dieterich Buxtehude wordt - na J.S. Bach - door velen gezien als belangrijkste figuur van de Duitse barok. Een eerbetoon is op zijn plaats en dat is er nu: het Opera Omnia dat Ton Koopman, solisten en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir van deze grote componist hebben voltooid! In losse delen verkrijgbaar, maar nog veel beter: nu ook in een luxe collector's box!

Een bekende en bijzondere anekdote zult u misschien wel kennen: dat in 1705 de toen 20-jarige Johann Sebastian Bach 400 kilometer te voet aflegde, om Dieterich Buxtehude in Lübeck te horen spelen!? Dat is niet voor niets, moet Ton Koopman hebben gedacht. Dit zou, na de opnamen van de Bach cantates, zijn tweede 'monster CD-project' worden.

Voor het eerst in de muziekgeschiedenis zijn nu alle werken van Dieterich Buxtehude opgenomen, inclusief vocale werken (cantates, concerten en aria's), orgelwerken (gespeeld door Ton Koopman op historische instrumenten) en kamermuziek (sonates en triosonates). Met twintig losse delen, in totaal 30 CD's prachtige muziek, is Buxtehude's Opera Omnia voltooid! Maar deze ongelofelijke prestatie en mijlpaal in de barok discografie van dirigent, organist en klavecinist Ton Koopman en de zijnen, wordt nog veel specialer met een prachtige collector's box set van alle 30 CD's plus 1 DVD. De Buxtehude Opera Omnia zal nog jaren het referentiepunt zijn van opnamen van Dieterich Buxtehude!

Op 26 oktober wordt de box groots en officieel gepresenteerd in Lübeck (de stad waar de internationale Buxtehude Gesellschaft is gevestigd). Daar zal niet alleen de burgemeester van de stad spreken over de voltooiing van de Opera Omnia, maar zal ook Prof. Dr. Christoph Wolff (de Duitse musicoloog en Bach-kenner die heel veel met Koopman heeft samengewerkt) een speciale toespraak geven ter ere van de 70ste verjaardag van Ton Koopman.

Deze box zal beslist een must zijn voor elke verzamelaar en liefhebber van klassieke muziek en in het bijzonder van barokmuziek!

26-10-2014