Ton Koopman

Laatste nieuws

Belangrijke rol Ton Koopman bij officiële plechtigheden rond Bachs Hohe Messe in Berlijn

Belangrijke rol Ton Koopman bij officiële plechtigheden rond Bachs Hohe Messe in Berlijn

De voorzitter van de Duitse UNESCO-commissie zal op vrijdagmiddag 27 oktober in Berlijn de officiële oorkonde, waarmee de door Johann Sebastian Bach gecomponeerde h-Moll-Messe (Hohe Messe) eind 2015 is opgenomen in het Werelderfgoedregister, overhandigen aan Barbara Schneider-Kempf, de Algemeen Directeur van de Staatsbibliotheek in Berlijn. Ton Koopman is gevraagd om tijdens deze feestelijke plechtigheid te spreken over zijn inzichten met betrekking tot dit belangrijke werk. ’s Avonds zal de Hohe Messe onder zijn leiding worden uitgevoerd door de Berliner Philharmoniker en het RIAS Kammerchor in een uitverkochte Philharmonie in Berlijn.
 
Het manuscript van de Hohe Messe schreef Johann Sebastian Bach vlak voor zijn dood in de jaren 1748 en 1749. De partituur belandde in 1861 in de Koninklijke Bibliotheek, de huidige Staatsbibliotheek van Berlijn, waar op dat moment al een groot aantal originele Bach-partituren waren. Dit handschrift is de enige volledige partituur van de Hohe Messe van Bachs hand en bestaat uit 99 bladen en vier titelbladen.
 
Ton Koopman is deze dagen in Berlijn voor drie –uitverkochte - uitvoeringen van Johann Sebastian Bachs Hohe Messe door de Berliner Philharmoniker en RIAS Kammerchor met medewerking van de solisten Yetzabel Arias Fernandez (sopraan), Wiebke Lehmkuhl (alt), Tilman Lichdi (tenor) en Klaus Mertens (bas).
 
Zie ook http://www.unesco.de/kommunikation/2017/unesco-weltdokumentenerbe-urkunde-fuer-h-moll-messe-von-johann-sebastian-bach.html

26-10-2017