Ton Koopman

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir

Over

Ton Koopman

Ton Koopman (1944) is een van de laatste grote oude muziek-pioniers van het eerste uur. Tijdens zijn loopbaan als organist, klavecinist, dirigent en onderzoeker groeide Johann Sebastian Bach uit tot het epicentrum van zijn werk én leven. Maar hij gaf ook Bachs voorganger Dietrich Buxtehude zijn rechtmatige plek in de muziekgeschiedenis. ‘Hij brengt oude muziek tot leven in een unieke en herkenbare Koopman-stijl’, schreef een Amerikaanse recensent. Koopman blijft trouw aan de ideeën van de componist: Bach moet klinken als Bach, Buxtehude als Buxtehude.

Johann Sebastian Bach en Ton Koopman
Ton Koopman werd in 1944 geboren in Zwolle als zoon van een katholieke middenstander die muziek maakte in een jazzcombo. ‘Wanneer hij speelde, zag ik een licht in zijn ogen dat er anders niet was. Dat moet door de muziek komen, dacht ik. Die kunst wilde ik me ook eigen maken.’
Op zijn tiende zong hij als koorknaap voor het eerst in Bachs Matthäus-Passion. ‘Een overrompelende ervaring’, zegt Koopman. ‘Niet alleen door luide koorpassages, zoals “Sind Blitze, sind Donner”, maar ook door de manier waarop het verstilde “Erbarme dich” het lichaam binnendringt, door de aderen ruist om tenslotte het hart te bereiken.’ Vanaf dat moment zou een groot deel van zijn leven gewijd zijn aan Bach, van wie hij onder meer alle cantates opnam. ‘Bach is de Michelangelo van de muziek’, vindt Koopman. Met zijn leraar Gustav Leonhardt en Frans Brüggen legde hij de basis voor de rijke oude muziektraditie waar Nederland wereldroem mee oogstte. 

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
In 1979 richtte Ton Koopman het Amsterdam Baroque Orchestra op, waaraan in 1992 het Amsterdam Baroque Choir werd toegevoegd. Als Amsterdam Baroque Orchestra & Choir verwierf het al snel wereldfaam als een leidend ensemble op het gebied van de authentieke uitvoeringspraktijk. Het repertoire van ABO&C beslaat de periode van vroeg-Barok tot laat-Classicisme. Het ensemble trad onder meer op in Het Concertgebouw, Théatre des Champs-Elysées én Salle Pleyel in Parijs, Barbican en Royal Albert Hall in Londen, Musikverein en Konzerthaus in Wenen, de Philharmonie in Berlijn, het Lincoln Center en Carnegie Hall in New York, Suntory Hall in Tokyo én in Brussel, Milaan, Madrid, Rome, Salzburg, Copenhagen, Lissabon, München en Athene.
 
Klavecinist en organist
Ton Koopman heeft een uitgebreid repertoire; als klavecinist en organist voert hij muziek uit van Renaissance tot en met het Classicisme. Hij speelde in ‘s werelds meest prestigieuze concertzalen en, als organist, heeft Ton Koopman op de belangrijkste historische instrumenten van Europa gespeeld.
 
Gastdirigent
Ton Koopman is een veelgevraagde gastdirigent en heeft samengewerkt met wereldberoemde orkesten, zoals de Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic, Müncher Philharmoniker, Chicago Symphony, San Francisco Symphony, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, DSO Berlin, Tonhalle Orchestra Zürich, Orchestre Philharmonique de Radio France Paris, Wiener Symphoniker, Boston Symphony en Cleveland Orchestra. Met ABO&C verkent Ton Koopman de barokke en classicistische periode en als dirigent bij moderne orkesten eveneens de vroeg-romantische.
 
Opnames
Ton  Koopmans  uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler en dirigent zijn door de jaren heen vastgelegd op verschillende platenlabels, zoals Erato, Teldec, Sony, Philips en DGG. In 2003 richtte hij zijn eigen platenlabel op (Antoine Marchand), dat gedistribueerd wordt door Challenge Classics.
Van 1994 tot 2004 heeft Ton Koopman met het ABO&C gewerkt aan zijn ‘mammoetproject’: het uitvoeren en opnemen van alle overgeleverde cantates van J.S. Bach. Voor dit bijzondere Bachproject werden hem verschillende prijzen toegekend, onder andere de Deutsche Schallplattenpreis ‘Echo Klassik’, de BBC Award 2008 en de Prix Hector Berlioz. In 2004 werd aan Ton Koopman, als eerste, de VSCD Klassieke Muziekprijs toegekend.
Na het opnemen van de Bach cantates met Amsterdam Baroque Orchestra & Choir begon Ton Koopman aan zijn volgende grote project: het uitvoeren en opnemen van het gehele overgeleverde oeuvre van Dieterich Buxtehude, één van de grote voorbeelden van de jonge Johann Sebastian Bach. De editie bestaat uit 31 cd’s, waarvan de laatste verscheen in 2014.
 
Wetenschapper en docent
Ton Koopman publiceert regelmatig. Hij verzorgde een nieuwe uitgave van alle 16 orgelconcerten van Georg Friedrich Händel voor Breitkopf & Härtel en van Händel’s Messiah en Buxtehude’s Das Jüngste Gericht voor Carus Verlag. Ton Koopman is voorzitter van het Internationale Buxtehude Gesellschaft. In mei 2019 is hij benoemd tot President van het Bach Archiv in Leipzig.
In het Bach-herdenkingsjaar 2000 werd hem een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht verleend, vanwege zijn uitnemende bijdragen aan het onderzoek naar en de vertolking van het religieuze oeuvre van J.S. Bach. In 2006 ontving hij de Bach-prijs van de stad Leipzig. In 2012 werd hem de Buxtehude-Preis van de stad Lübeck uitgereikt en in 2014 ontving Ton Koopman de Bach-prijs van de Royal Academy of Music in Londen. In 2016 ontving hij een ereprofessoraat aan de Musikhochschule Lübeck en werd hij Honorair Artistiek adviseur van Guangzhou Opera House. In 2017 ontving Ton Koopman de Edison oeuvre award. Koopman heeft ruim 25 jaar lesgegeven aan het koninklijk conservatorium in Den Haag, is emeritus professor Universiteit Leiden, erelid van de Royal Academy of Music in Londen en artistiek directeur van het Franse muziekfestival ‘Itinéraire Baroque’. 
 
TK/2019

Meer over

Laatste nieuws

Orpheus Instituut haalt prestigieuze bibliotheek Ton Koopman naar Vlaanderen

Het internationaal gerenommeerde Orpheus Instituut uit Gent verwerft de prestigieuze bibliotheek van Ton Koopman. De focus van de collectie is de 17de- en 18de-eeuwse muziek, haar culturele context en uitvoeringspraktijk.

In de loop van zijn zestigjarige carrière verzamelde Koopman een imposante collectie boeken en bladmuziek. Onder de duizenden drukken en handschriften bevinden zich talrijke unica, waaronder een tot voor kort onbekende cantate van Händel. Naast deze historische bibliotheek met werken uit de 15de tot en met de 19de eeuw verzamelde Koopman ook nog eens duizenden moderne boeken en tijdschriften over de barokmuziek en -cultuur. Bijzonder is dat veel van zowel de oude als de moderne boeken uitvoerig zijn geannoteerd door de musicus.

Dankzij het mecenaat van de Désiré Collen Stichting kan het Orpheus Instituut deze fel begeerde parel naar Gent halen. Peter Dejans, directeur Orpheus Instituut: “Het gaat over een echte werkbibliotheek met een schat aan praktijkgerichte literatuur en partituren. Deze collectie is een droom voor elke uitvoerder van barokmuziek.” Het Orpheus Instituut voert sinds 1996 de internationale rangen aan als toonaangevend en innoverend centrum voor artistiek onderzoek in de muziek. Met name de processen van het musiceren staan centraal binnen de activiteiten van het instituut, dat intussen 35 onderzoekers telt.

Voor het ontwikkelen van een nieuwe onderzoeksgroep rond de Koopmancollectie kan het Orpheus Instituut rekenen op de financiële steun van het Departement Economie, Wetenschap & Innovatie van de Vlaamse Overheid. De collectie wordt gehuisvest in het Koetshuis, dat gelegen is naast het Orpheus Instituut. Dit achttiende-eeuwse pand op de historische site van stadspaleis d’Hane Steenhuyse wordt door de Stad Gent ter beschikking gesteld en zal Koopmans boeken in optimale omstandigheden bewaren. Tevens wordt voorzien in een polyvalente ruimte voor publiek toegankelijke lezingen, seminaries, workshops en concerten. De verbouwingswerken aan het historische gebouw zijn in het najaar van 2019 gestart en zullen tot de lente van 2020 duren.

De onderzoeksgroep, met barokspecialisten dr. Bruno Forment (hoofdonderzoeker) en dr. Huub van der Linden, zal de partituren en boeken inzetten om innovatieve artistieke praktijken op te zetten en nieuwe methodes te ontwikkelen binnen de ‘digital humanities’. In dat kader zal het Orpheus Instituut de collectie ook digitaal ontsluiten om haar maximaal beschikbaar te maken voor onderzoekers in België en daarbuiten. Het team zal in de toekomst nog verder versterkt worden om deze ambities te realiseren.

Meer informatie: www.orpheusinstituut.be/ton-koopman-bibliotheek

22-01-2020
Meer nieuws

Agenda

May 26 2020
Genemuiden (NL): solo organ concert STREAM
May 28 2020
Epe (NL) solo organ concert, Grote Kerk. AFGELAST
May 30 2020
Zuiderdiep (NL): concert with Tini Mathot 
Volledige agenda

Recente albums

Ton Koopman
Opera Omnia - Buxtehude Collector's Box (30cd's)
Ton Koopman
‘Tu fedel? Tu costante?’ HWV 171a and other Italian cantatas
Ton Koopman
Fitzwilliam Virginal Book
Ton Koopman
Ton Koopman at the Zacharias Hildebrandt Organ (1726) in Lengefeld in the Erzgebirge
Ga naar de winkel voor het volledige overzicht