home news agenda ton koopman abo & choir discography bach shop press links home news agenda ton koopman abo & choir discography bach shop press links
nederlands  english

Ton Koopman

Ton Koopman (Zwolle, 1944) studeerde na een gymnasiumopleiding orgel, klavecimbel en muziekwetenschap in Amsterdam. Vanwege zijn opmerkelijke speelvaardigheid op orgel en klavecimbel ontving hij tweemaal de Prix d'Excellence.
Al voor de afronding van zijn studies legde Ton Koopman de basis voor een loopbaan als dirigent, in het bijzonder voor het zeventiende en achttiende-eeuws ensemblerepertoire.
In 1979 richtte hij het Amsterdam Baroque Orchestra op, waaraan in 1992 het Amsterdam Baroque Choir werd toegevoegd. Inmiddels zijn beide ensembles verenigd in het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir (ABO&C).

Ton Koopman maakte opnames voor verschillende platenlabels, zoals Erato, Teldec, Sony, Philips en DGG. In 2003 richtte hij een eigen platenlabel op (Antoine Marchand), dat gedistribueerd wordt door Challenge Classics.
In zijn vijftigjarige carrière heeft Ton Koopman opgetreden in de meeste belangrijke en vooraanstaande festivals over de hele wereld. Als organist heeft hij op de belangrijkste historische instrumenten van Europa gespeeld en als klavecinist en dirigent van het ABO&C is hij te gast geweest in nagenoeg alle belangrijke concertzalen en muziekfestivals ter wereld, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, het Théatre des Champs-Elysées in Parijs, de Philharmonie in München, de Oper in Frankfurt, het Lincoln Center en Carnegie Hall in New York, alsmede grote concertzalen in Wenen, Londen, Berlijn, Brussel, Madrid, Rome, Salzburg, Tokyo en Osaka.
Van 1994 tot 2004 was Ton Koopman bezig met zijn ‘mammoetproject’: het uitvoeren en opnemen van alle overgeleverde cantates van J.S. Bach. Voor dit bijzondere Bachproject werden hem verschillende prijzen toegekend: de Deutsche Schallplattenpreis ‘Echo Klassik’, de BBC Award 2008 en de Hector Berliozprijs, en zijn Bachcantate-project werd genomineerd voor de Grammy Award (USA) en de Grammophone Award (GB). In het Bach-herdenkingsjaar 2000 werd hem een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht verleend, vanwege zijn uitnemende bijdragen aan het onderzoek naar en de vertolking van het religieuze oeuvre van J.S.Bach. In 2004 werd aan Ton Koopman, als eerste, de VSCD Klassieke Muziekprijs toegekend. In 2006 ontving hij de Bach-medaille van de stad Leipzig.
Onlangs begon Ton Koopman aan zijn volgende grote project: het uitvoeren en opnemen van het gehele overgeleverde oeuvre van Dieterich Buxtehude, één van de grote voorbeelden van de jonge Johann Sebastian Bach. Deze serie zal ongeveer 30 cd’s omvatten. Ton Koopman is voorzitter van het Internationale Buxtehude Gesellschaft.
Ton Koopman is een veelgevraagde gastdirigent en heeft samengewerkt met vele vooraanstaande orkesten in Europa, de Verenigde Staten en Japan. In het seizoen 2009/2010 zal hij werken met de Berliner Philharmoniker, het Mahler Chamber Orchestra, het Tonhalle Orchester in Zürich, het Montreal Symphony Orchestra en vele andere orkesten. Vanaf 2011 zal hij voor drie jaar als ‘artist in residence’ verbonden zijn aan het Cleveland Orchestra.
Daarnaast publiceert Koopman regelmatig. Hij verzorgde hij een nieuwe uitgave van alle 16 orgelconcerten van Georg Friedrich Händel (Breitkopf & Härtel), en recentelijk van Händel’s Messiah en Buxtehude’s Das Jüngste Gericht, voor Carus Verlag.
Ton Koopman is hoofdvakdocent klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, professor muziekwetenschap aan de Universiteit Leiden en is erelid van de Royal Academy of Music in Londen.
Ton Koopman is artistiek leider van het Franse festival Itineraire Baroque.concert
20|09| 2017 20:00


18|10| 2017 21:00Ton Koopman & ABO
Händel: Tu fedel ? Tu costante ?
and other Italian cantatas

Ton Koopman
Ton Koopman at the Zacharias Hildebrandt Organ (1726) in Lengefeld in the Erzgebirge


Constantin Emanuel
Constantin Emanuel sings from Schemellis Gesangbuch


Bookmark and Share
1CD | CC 72265
0608917226522
Händel: Tu fedel ? Tu costante ?
and other Italian cantatas


Ton Koopman & ABO